Sensörlü Sulama Sistemi İlk Defa Orhanlı Köyünda Uygulanacak




Nem miktarını algılayan sensörlerin topraÄŸa batırıldığı sistemde, bitkiye “ihtiyacı kadar” su verilecek.

Tarım konusunda yaptığı çalışmalara bir yenisini daha ekleyen İzmir BüyükÅŸehir Belediyesi; Ege Üniversitesi, Tartes Tarım firması ile Hollanda Altyapı ve Çevre Bakanlığı tarafından yürütülen, ürünlerin “doÄŸru” ve”etkili” sulanmasını saÄŸlayan projeye destek verdi.

Deneme çalışmaları için akademisyenler ve Hollandalı uzmanları üreticilerle buluÅŸturan BüyükÅŸehir Belediyesi yetkilileri, “akıllı sulama sistemi” olan sensör teknolojisi sayesinde sulamadaki maliyetlerin azaltılıp su kaynaklarının korunabileceÄŸini kaydetti.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü BaÅŸkanı Prof. Dr. İ. Hakkı Tüzel, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Tüzel, Hollanda- Wageningen AraÅŸtırma Enstitüsü’nden Kıdemli Bilimsel AraÅŸtırma Uzmanı Jos Balendonck, BüyükÅŸehir Belediyesi Tarım, Park ve Bahçeler Daire BaÅŸkanı Ziya Çavdar ve BüyükÅŸehir Belediyesi’nin ziraat mühendisleri, Seferihisar’ın Orhanlı köyünde çiftçilerle buluÅŸarak yeni sulama sistemi hakkında bilgi verdi.
“Akıllı sulama” sistemi ÅŸeklinde çalışan sensörlerle ilk kez tanışan çiftçiler, bilgilendirme toplantısını büyük ilgiyle dinledi.

Su tasarrufunun önemine deÄŸinen Prof. Dr. İ. Hakkı Tüzel, sistem sayesinde gereksiz sulamanın önüne geçileceÄŸini, su kaynaklarının korunacağını ve fazla sulama nedeniyle bitki ve toprakta oluÅŸacak deformasyonun engelleneceÄŸini belirtti. Orhanlı’daki 10 çiftçiden 5 tanesinin “akıllı sensör”leri kullanacağını, diÄŸer 5 kiÅŸinin ise eski sistem sulamaya devam edeceÄŸini bildiren Tüzel, yıl sonunda bitki verimi ve sulama oranları arasında kıyaslama yaparak “sulama sensörleri”nin verimini bilimsel olarak ortaya koyacaklarını ifade etti.

Sulama hataları giderilecek

Hollanda- Wageningen AraÅŸtırma Enstitüsü’nden Kıdemli Bilimsel AraÅŸtırma Uzmanı Jos Balendonck, “Bu teknolojiyle sulama suyunda tasarruf saÄŸlayarak verimin ve kalitenin artırılmasını, ayrıca çevre koÅŸullarının da korunması üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Önemli olan bitkiye yararlı olan uygun su miktarını kullanarak su yönetimini saÄŸlamak” dedi.

Projede yer alarak bölgedeki ilk sensör teknolojisini uygulayacak olan çiftçilerden Aziz Çevre, suyun önemine deÄŸindi. Çevre, “Birkaç senedir bizim bu alanlarda su kısıtlıydı. Daha güzel verim almak, daha güzel mahsul çıkarmak için gönüllü oldum. Sulamada bizim hatalarımız vardı. Åžimdi hocalarımızla görüşerek, bu sulama sistemini öğrenerek daha güzel mahsul çıkarmaya çalışacağız” diye konuÅŸtu.

Nasıl çalışıyor?

Sistem, üzerinde bir ekran olan cihazın ucunda bulunan ve nem miktarını algılayan sensörlerin topraÄŸa batırılması ve “okuyucu” adı verilen baÅŸka bir cihazla ekrandaki nem oranının ölçülmesi prensibiyle iÅŸliyor. Tarlada yer alan her bitkinin su ihtiyacı farklı olduÄŸundan, ekranda görünen nemin yüzdelik oranı, bitkinin ihtiyacı olan nem oranından düşük çıkarsa ürüne su veriliyor. Akıllı sulama sistemi sayesinde, gereksiz su kullanımının önüne geçilerek hem su tasarrufu yapılıyor hem de bitki ve toprağın ihtiyacından fazla su alması engellenerek kalitesi korunuyor.

Sistem kablo baÄŸlantısı gerektirmiyor ve “okuyucu” parçası kullanıcı tarafından arazide dolaÅŸtırılabilecek bir parça olma özelliÄŸi taşıyor.

Like it? Share it!